Read my lips

Van MillenniuM, een initiatief van Joris Abeling (†) en Serge van Duijnhoven, verschijnen in de jaren negentig vijftien nummers. Met het laatste nummer, Reset, dat in december 1999 uitkomt, houdt het tijdschrift op te bestaan. Voor MillenniuM #14, een nummer over orde, heb ik als bijdrage een lettertype ontworpen, waarmee de grens tussen beeld en tekst wordt verkend. Het principe van het lettertype is heel eenvoudig, als het gebruikt wordt om een tekst te zetten, staan de letters tegen elkaar aan en lopen de vormen in elkaar over. Er ontstaat daardoor een structuur die het moeilijk maakt om de letters te herkennen. Door de tekst te spatiëren, worden de letters als afzonderlijke vormen zichtbaar en ontstaat er een leesbare tekst.

 

Het lettertype wordt kort beschreven in het hoofdstuk Spatiesenzo uit het onvolprezen boek Gaten & andere dingen die er niet zijn van de Easy Aloha’s (Bas Albers en Gerard Janssen).

 

Read my lips | 1998/1999