Lettertypes

Van MillenniuM, een initiatief van Joris Abeling (†) en Serge van Duijnhoven, verschijnen in de jaren negentig vijftien nummers. Met het laatste nummer, Reset, dat in december 1999 uitkomt, houdt het tijdschrift op te bestaan. Voor MillenniuM #14, een nummer over orde, heb ik als bijdrage een lettertype ontworpen, waarmee de grens tussen beeld en tekst wordt verkend. Het principe van het lettertype is heel eenvoudig, als het gebruikt wordt om een tekst te zetten, staan de letters tegen elkaar aan en lopen de vormen in elkaar over. Er ontstaat daardoor een structuur die het moeilijk maakt om de letters te herkennen. Door de tekst te spatiëren, worden de letters als afzonderlijke vormen zichtbaar en ontstaat er een leesbare tekst.

 

Het lettertype wordt kort beschreven in het hoofdstuk Spatiesenzo uit het onvolprezen boek Gaten & andere dingen die er niet zijn van de Easy Aloha’s (Bas Albers en Gerard Janssen).

 

Read my lips | 1998/1999


De coleoptera (naar het Latijnse woord voor de orde van de kevers) heb ik in 2011 getekend voor het project Najaarscollectie van Theater Kikker. Ik had een beeld voor ogen van een sjabloonletter, maar de lettertypes die ik vond, voldeden hier niet aan. Om in de buurt te blijven van de handmatigheid die de sjabloonletter karakteriseert, heb ik mezelf tijdens het maken geen strenge regels opgelegd, zodat er kleine onregelmatigheden in het letterbeeld ontstaan. Naast de toepassing voor Theater Kikker, heb ik dit lettertype voor enkele andere projecten gebruikt, zoals H-art voor Japan.

 

Coleoptera | 2011


Voor de huisstijl van het CBKU heb ik een lettertype ontworpen in zeven gewichten (025, 050, 075, 100, 125, 150, 175). In tegenstelling tot de Ardea, die ik voor Corrosia heb getekend, gaat het hier om een monospace-lettertype die vooral geschikt is voor koppen en korte teksten.

 

CBKU | 2006


De Ardea, die ik heb genoemd naar een geslacht uit de familie van de reigers, is een lettertype dat ik in 2012 heb ontworpen als basis voor de huisstijl van Corrosia, een kunstencentrum in Almere Haven. Alle uitingen van Corrosia worden gezet in dit lettertype. Voor het ontwerp heb ik een intuïtief uitgangspunt gehanteerd. Ik heb gezocht naar een sfeer die bij de organisatie en de locatie past.

 

Corrosia | 2012